Hogyan mossuk a motoros ruhánkat?

coduraA nem bőr motoros ruházatok 99%-át a codura anyagból készített öltözetek teszik ki. Főbb jellemzőjük a nagy szakítószilárdság és a csúszások esetén fellépő hőhatások elleni nagyobb ellenállóság. Mindezekhez még a gyártás során impregnáló anyaggal át is itatták. Ezáltal megmarad a bőrrel szembeni magas légáteresztő képessége, de az eső elleni is tartós ellenállás tudd biztosítani.

 

- Itt szögeznék le rögtön egy tévhitet. Az ilyen anyagból készített ruházatok nem vízállók. Azok csak és kizárólag a levegőt át nem engedő esőruhák. Ott fóliahegesztésekkel biztosítják, hogy még a varrásos illesztéseknél sem megy át semmilyen nedvesség. –

 

Tehát a codura anyagok csak mérsékelten vízállók. Csak addig tudják visszatartani a csapadékot amíg a ruházat felületén az le tudd folyni. Amennyiben gyűrődésekben, redőkben tartósan megmarad a víz, úgy az átázik. Jellemzően ezért szoktunk inkább haladni az esőben a motorral, mert a menetszél a cseppeket lefújja a ruhánkról.

 

– Mivel minden motoros ruházaton valamilyen arányban lefelé vezeti a folyadékot, ezért célszerű esőben a csizma, cipó szárán kívülre húzni a nadrág szárát, hogy ne abba bele, hanem azon kívül távozzon nedvesség rólunk! -  

 

Ez az impregnált képessége a ruházatnak idővel, de leginkább a most használatos mélytisztítású mosószereknek hála folyamatosan csökken. Ettől a ruházatunk egyéb védelmi tulajdonságai még nem lesznek rosszak. Pár tanács, amit ha betartunk, akkor kedvenc motoros ruhadarabunk használati értékét jelentősen meg tudjuk hosszabbítani.

 

-       Mindig külön mossuk a többi szennyestől!

 

-       Kézmeleg vagy maximum 40 fokon mossuk.

 

-       Ne használjunk öblítőt!

 

-       Lehetőség szerint vagy minden, de legalább minden második tisztításhoz folyékony impregnáló mosószert használjunk áztatásos mosással.

 

-       Csak alacsony fordulatszámmal centrifugáljuk!

 

Az impregnáló mosószere beszerezhető bármely turisztikai üzletben, hisz ott is ugyan ezt kell használni. Van ennek a spray kiszerelése is, de az drága és soha senkinek nem sikerült még azzal egy nagyobb felületen (mint egy nadrág vagy kabát) egyenletes eredményt elérni. Ezt csak kisebb helyeken tudjuk használni hatásosa, mint egy kesztyű vagy cipő.

 

Bőr Motoros Ruházat

A bőr sokkal kényesebb, mint a bármilyen textilanyagból lévő ruházat tisztítás szempontjából. Nagyon sokféle anyagminőség, vastagság van, de egyben megegyeznek, úgy mint a textilruházat  egyik se tisztítható.

Minden beavatkozás legfontosabb része a gyártói utasítások szemrevételezése, hisz maga a gyártó ismeri legjobban a termékét. Attól eltérni sosem ajánlatos, mert akár a ruházatot teljesen gallyra is vághatjuk vele.

A szennyeződések eltávolítására javasolunk pár szabályt, aminek betartása nagyon fontos.

  1. Legelső lépés itt is, mint a textilruházatnál a protektorok eltávolítása!
  2. Bogarak, rászáradt egyéb nem olajos maradványokat először mindig beázatott papírzsebkendővel próbáljunk fellazítani. Amennyiben kisgyerek van a háznál, nyugodtan használjuk a popsitörlő kendőjét is ugyan erre a célra. A benne lévő lanolinok még az anyag védelmét is szolgálják. Érdemes ezt frissiben elvégezni, mert úgy sokkal hamarabb végzünk.
  3. Durva anyagú szivacs vagy kendő akár meg is karcolhatja a felületet így ezeket nem alánjuk!
  4. Olajos szennyeződéseket sose próbáljuk egyszerű dörzsöléssel eltávolítani, mert azok akár nagyobb felületen való elszíneződést is okozhatnak!
  5. A ruházat vásárlásának a helyén érdeklődjünk, hogy az adott anyaghoz árulnak-e tisztítószereket. Sokszor az kabát vagy nadrág gyártója saját márkaneve alatt forgalmaznak a termékhez leginkább való tisztító szert.
  6. Amennyiben általános bőrtisztító szert használunk beáztatással, akkor mindig ügyeljünk a víz hőfokára és az áztatás időtartamára.  Mindig szükséges a piszkosabb helyeken ilyenkor is a vizes, puha rongyos dörzsölés.
  7. Egyesek esküsznek az oliva olajos folteltávolításra. Igaz, hogy az anyagra nincs rossz hatással, de a szennyeződéseket semmilyen vegyszer nem segíti! Amennyiben ezt választjuk itt is ne a ruhára, hanem rongyra csöpögtessük az olajat és úgy dörzsöljük a felületet.
  8. Gépi tisztítást csak az erre a célra megfelelő lassú forgású mosógéppel végezzük, amennyiben a mosási útmutató ezt engedélyezi.
  9. És a legvégére még egy jó tanács. Száradni csak erős vállfával tegyük ki!

 

 

Remélem segítettem!

 

RedHot Motors Hungary Kft.

Webáruház készítés
argep.hu olcsobbat.hu